PREDNISONUL, intrebuintari si efecte secundare

Prednisonul si prednisolonul* fac parte din clasa hormonilor glucocorticoizi. Acest lucru inseamna ca sunt steroizi, insa spre deosebire de steroizii anabolici (de acumulare de tesut muscular si osos) folositi de unii sportivi, prednisolonul este steroid catabolic, menit sa ajute la metabolizarea rezervele de grasime, glucide si proteine, astfel incat acestea din urma sa poate fi folosite ca resurse in perioada de boala. Cortizonul este un hormon inrudit, mai familiar publicului larg. Hormonii glucocorticoizi sunt produsi in mod natural de glandele suprarenale (adenale). Desi hormonii glucocorticoizi ajuta la metabolismul glucidelor si al proteinelor, ei sunt intrebuintati in principal pentru capacitatea lor antiinflamatorie.
Cele mai cunoscute intrebuintari sunt pentru:
- efectul antiinflamator (in special dureri articulare si alergii ale pielii, piele care „mananca”)
- afectiuni ale plamanilor
- afectiuni intestinale
- boli ale sangelui
- supliment in cazul hipoadrenocorticismul (boala lui Addison)
- imunosupresie (inhibitie a reactiilor excesive sau anormale ale sistemului imunitar, care dereglat fiind, ataca insusi organismul subiectului; in acest caz este necesara o doza mai mare de medicament)
- chimioterapia pentru tratarea cancerului (in special in tratamentul pentru limfom)
- tulburari ale sistemului nervos central
- soc endotoxic (soc provocat de catre endotoxine, substante toxice continute de unele bacterii, care se elibereaza cand sunt distruse celulele bacteriene)
- reducerea concentratiei de calciu din sange, atunci cand starea medicala a cainelui necesita o astfel de interventie
Prednisonul este transformat de catre ficat in Prednisolon. Acesta din urma poate fi administrat direct sub forma de tablete sau poate fi produs de catre organism ca urmare a tratamentului cu prednison. Cele doua sunt considerate a fi intersanjabile (cu exceptia unei boli severe a ficatului).

Efecte secundare
Activitatea Prednisonului si Prednisolonului la nivel de rinichi determina retentia de sare in organism, fapt care cauzeaza cel mai comun efect secundar: setea excesiva si implicit urinarea excesiva. In cazul in care te confrunti cu un astfel de situatie, discuta cu medicul veterinar despre posibilitatea folosirii unui alt steroid sau despre scaderea dozei de prednison. In cazul administrarii de doze mari, prednisonul poate irita stomacul cainelui. Folosirea prednisonului pe termen lung poate duce la caderea blanii, slabirea musculaturii, deteriorarea functiilor ficatului si modificari de comportament (depresie, letargie). Alte efecte secundare pot fi: apetit feroce, crestere in greutate, voma, comportament agitat sau diaree. In cazul folosirii indelungate a prednisonului (saptamani sau chiar luni), odata ce procesul cronic se afla sub control, este indicata administrarea cu o zi de pauza (o zi da una nu) pentru a permite glandelor suprarenale sa ramana active, atrofierea lor conducand la incapacitatea organismului de a reactia intr-o situatie de criza. Niciodata nu reduceti singuri sau nu opriti doza de prednison. Medicul veterinar este singurul care poate lua aceasta decizie.

Interactiunea cu alte medicamente
Hormonii glucocorticoizi nu ar trebui folositi in combinatie cu medicamentele din clasa NSAID (Non-steroidal anti-inflammatory drugs, adica antiinflamatoare nesteroidiene) deoarece se pot produce sangerari in stomac sau intestin si pot aparea ulceratii.

Precautii
Prednisonul nu trebuie folosit in cazul cainilor diabetici decat daca este o situatie limita in care este amenintata viata cainelui. Prednisonul nu trebuie administrat catelelor gestante deoarece poate induce travaliul. Prednisonul poate cauza problemelor cainilor care au probleme cardiace sau alte afectiuni datorita carora este necesara restrictionarea consumului de sare (prednisonul pastreaza sarea in organism). Prednisonul trebuie evitat in cazul infectiilor fungice. Administrarea de prednison modifica deformeaza rezultatelor testarii pentru bolile glandei tiroide sau ale ficatului. In cazul utilizarii Prednisonului, zilnic, pentru mai mult de 4 luni, sunt indicate teste de monitorizare a sanatatii cainelui. Nicodata nu se opreste brusc tratamentul cu prednison deoarece pot aparea complicatii.

Formule veterinare ale prednisonului, nume de marci: Delta-Cortef® (Upjohn), Prednis-Tab® (Vet-A-Mix), Meticorten® (Schering), Solu-Delta-Cortef® (Upjohn), Sterisol® (Anthony), Cortisate-20® (Anthony)

* traducere din limba engleza, articolul in varianta originala il gasiti la http://www.marvistavet.com/html/body_prednisone.html
alte surse: http://www.petplace.com/drug-library/prednisone-prednisolone/page1.aspx
http://petproducts.suite101.com/article.cfm/prednisone_and_prednisolone_in_dogs_and_cats

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu