Decolorarea nasului la caini*

Pigmentarea nasului unui caine este determinata de factori genetici, la fel ca si culoarea blanii. In functie de rasa, nasul cainelui poate fi negru, roz, de culoarea carnii sau colorat in nuanta blanii. De cele mai multe ori, depigmentarea (decolorarea) nasului este cauzata de anotimpul rece, fenomenul fiind cunoscut sub numele de „nas de iarna”. In absenta unor probleme de natura medicala, nasul catelului va reveni la culoarea initiala odata cu venirea primaverii. Enzima Tyrosinase, responsabila de colorarea nasului, este sensibila la temperaturi scazute, fiind eficienta, in special in perioadele mai calde.

Traumele fizice si problemele medicale pot determina de asemenea depigmentarea nasului. Culoarea roz a nasului poate sa indice vindecarea in cazul in care suprafata nasului a fost abraziva sau a avut cruste (in mod normal nasul cainelui trebuie sa fie rece si umed). Dermatita de contact este o alta cauza a decolorarii nasului la catei. Unii caini pot dezvolta sensibilitate la vasele de plastic, fapt care duce la dobandirea unei nuante de roz, iritarea nasului si chiar a buzelor. Intr-o astfel de situatie se impune schimbarea vaselor de plastic cu vase de inox sau ceramica.

Vitiligo poate fi o alta cauza pentru depigmentarea nasului. Culoarea roz a nasului este asociata cu bucati de blana decolorata. Cainele are nevoie de o biopsie care sa confirme diagnosticul. Adreseaza-te veterinarului daca suspectezi ca animalul tau are vitiligo.

Daca roz este culoarea normala a nasului cainelui tau, ai grija vara, sa il protejezi de eventuale arsuri solare. Un caine cu nas negru poate fi considerat in siguranta chiar si in perioadele caniculare, insa cu catel cu nas roz este expus la besici si arsuri. Este indicata aplicarea unei lotiuni de protectie solara (de uz uman) doar pe nas, pe buze existand riscul ingerarii.

Desi in cele mai multe dintre cazuri, depigmentarea nasului nu este un lucru iesit din comun pentru un caine, stapanul trebuie sa fie atent la orice secretie a nasului, crusta sau excrescenta, moment in care este necesara vizita la veterinar.

* Traducere partiala din limba engleza, articolul integral il puteti gasi la http://www.professorshouse.com/pets/dogs/why-is-dogs-nose-turning-pink.aspx

In momentul de fata, Skaipi are si el „nas de iarna”, insa de siguranta i-am inlocuit vasele de plastic, sa eliminam posibilitatea dermatitei de contact. In cazul in care depigmentarea se mentine, medicul veterinar ne-a recomandat o crema cu vitamina A si zinc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu