Flatulenţa (eliminarea gazelor) la câini

In gluma, spunem deseori ca unii stapani dau vina pe caini lor pentru gazele intestinale emise de ei. Dincolo de situatiile ocazionale in care un caine elimina gaze, flatulenta poate fi o problema demna de luat in considerare.

Flatulenta (eliminarea gazelor) este rezultatul acumularii excesive a gazelor in tractul intestinal. Aceste gaze pot aparea in urma aerului inghitit de caine in timpul mesei, pot fi produsul procesului digestiv sau pot fi cauzate de bacteriile care populeaza tractul intestinal. Peste 99% din gazele tractului intestinal sunt lipsite de miros, gazele care creeaza disconfort olfactiv fiind cele care contin hidrogen sulfurat.

Flatulenta in sine este o functie biologica normala. Aerul inghitit de caini atunci cand mananca, in special in cazul raselor brahicefalice (rase cu botul scurt precum Pug, Bulldog, Terrieri care au predispozitia de a respira pe gura), trebuie scos afara din organism. Din punct de vedere olfactiv, eliminarea aerul inghitit in timpul mesei nu cauzeaza probleme, mirosul apasator fiind cauzat de gazele produse de bacteriile din intestinul gros. Fibrele din mancarea comerciala pentru caini nu pot fi digerate complet de catre enzimele stomacale, procesarea fibrelor fiind incheiata de catre bacteriile din intestinul gros. O dieta a cainelui bogata in fibre poate duce la eliminarea repetata a gazelor intestinale cu miros greu.

Cum putem combate flatulenta la caine?
• hraniti cainile de mai multe ori pe zi, in portii mai mici, in loc sa ii dati toata mancarea la o singura masa
• descurajati mancatul rapid prin plasarea unui bol mic, rasturnat, in bolul de mancare al cainelui (acest truc va impiedica animalul sa inghita o cantitate mare de boabe deodata)
• evitati sa dati cainelui produse lactate, soia, mazare, fructe proastele sau uscate
• intrebati veterinarul despre posibilitatea schimbarii dietei cainelui, in sensul hranirii unei variante de mancare „low residue” (grad de digestibilitate crescut, cea mai mare parte a nutrientilor din mancare sunt digerati si absorbiti inainte de a ajunge in intestinul gros unde actioneaza bacteriile); de obicei, 30 de zile cu dieta low residue sunt suficiente pentru reducerea numarului de bacterii din intestinul gros, dupa care cainele poate fi hranit cu mancarea obisnuita
• evitati mancarea de caini care contine E 407 Caragenan
• hraniti cainele cu mancare uscata combinata cu mancare din conserva

Daca sugestiile de mai sus nu sunt de ajutor, iar cainele continua sa elimine gaze urat mirositoare, trebuie verificata ipoteza unei boli intestinale, flatulenta fiind considerata un simptom in mai multe afectiuni stomacale, inclusiv in IBD. Adresati-va unui medic veterinar pentru a verifica starea de sanatate a cainelui. Ignorarea simptomelor aparute la un caine, nu va face o eventuala boala sa dispara. Evitati produsele „miraculoase”, fara recomandarea veterinarului, care sustin ca rezolva chiar simptomele cainelui dumneavoastra. Un tratament amanat, aplicat in ultima instanta, este de obicei mai costisitor decat o vizita initiala la veterinar.

Produse cu semn de intrebare (atentie la intrebuintarea lor)
• substanta activa simeticona (reduce volumul gazelor eliminate, dar nu reduce intensitatea mirosului)
• probioticele (suplimente care contin microorganisme despre care se crede că îmbunătăţesc echilibrul microbian al intestinului-gazdă); exista o sumedenie de astfel de suplimente pe piata, asadar alegeti o marca de incredere, de preferinta testata si confirmata de alti consumatori; in cazul flatulentei, eficienta probioticelor nu a fost dovedita
• tabletele de carbune medicinal (pana sa ajunga in intestinul gros unde sa combata bacteriile, tableta de carbune este deja epuizata)
• suplimentele de enzime pancreatice (produse scumpe, care si-au dovedit eficienta doar in cazul insuficientei pancreatice)
* traducere partiala, articolul integral in limba engleza il puteti gasi la adresa http://www.marvistavet.com/html/flatulence.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu