Atentie la medicamentele administrate

Efectele secundare ale metronidazolului la caini *
Metronidazolul este un antibiotic, deseori prescris de medicii veterinari sub numele de Flagyl. Desi intrebuintarea lui este considerata a fi relativ sigura, acest medicament poate cauza efecte secundare serioase. Exista caini care au dezvoltat reactii puternice, uneori chiar fatale, fie ca urmare a administrarii substantei in combinatie cu alte medicamente, fie in cazul in care animalul suferea de o alta afectiune de sanatate, conjugata celei pentru care era tratat cu metronidazol. Este de dorit evitarea administrarii metronidazolului la catei sau la catelele gestante.

Beneficii
Metronidazolul lupta eficient impotriva infectiilor anaerobe. Bacteriile anaerobe cauzeaza infectii care apar in urma interventiilor chirurgicale, in gura, in tractul gastrointestinal, in rani profunde sau in cazul organelor interne. Ca si antibiotic, metronidazolul are rezultate bune in eliminarea parazitului intestinal Giardia. De asemenea este folosit cu succes ca si antiinflamator, in special in intestinul gros, unde neutralizeaza diareea care nu este cauzata de un agent patogen specific sau de un agent patogen cunoscut. Metronidazolul are efect ca tratament pentru sindromul de intestin iritabil. Medicii veterinari obisnuiesc sa prescrie acest medicament pentru boala parodontala (afectiune cronica care are drept cauza flora microbiana din cavitatea orala; aceasta afecteaza structurile care mentin dintele sau se localizeaza pe arcada: gingia, ligamentul parodontal si osul alveolar), pentru tetanos si pentru insuficienta pancreatica cu supracolonizarea bacteriana a intestinului subtire (SIBO - Small Intestine Bacterial Overgrowth).

Efecte secundare
De obicei, metronidazolul este bine tolerat daca este administrat cu mancare deoarece are un gust amar care poate crea o reactie de aversiune la caini. Efectele secundare comune sunt: usor deranj stomacal si apetit scazut. Unii caini pot dezvolta salivatie excesiva, senzatia de voma si inecare, reflux si tendinta de a baga labutele in gura. Alte efecte secundare, mai putin intalnite si mult mai grave sunt: diaree, depresie, slabiciune, celule albe scazute, sange in urina si complicatii la ficat. Semele de toxicitate, daca apar, tind sa se manifeste la 7- 12 zile dupa inceperea tratamentului. In cele mai multe dintre cazuri, aceste efecte secundare dispar in cateva zile de la oprirea administrarii medicamentului.

Exista insa caini care pot suferi tulburari neurologice cum ar fi nistagmus (miscari involuntare ale ochilor), pupile dilatate, ataxia (lipsa de coordonare a miscarilor), tinerea capului intr-o parte, tremur, dezorientare, rigiditate si chiar crize. Astfel de simptome alarmante pot fi observate la caini care se afla sub tratament pe termen lung si cu doza ridicata, cum ar putea fi cazul cainilor care sufera de SIBO ( supracolonizarea bacteriana a intestinului subtire). Putini dintre caini care au dezvoltat toxicitate la metronidazol isi revin complet, cea mai mare parte dintre ei ramanand cu sechele. Desi caini invata sa traiasca bine chiar si cu dizabilitati, simptomele neurologice se pot agrava atunci cand un caine este bolnav sau stresat. Inainte de a administra metronidazol cainelui, asigura-te ca medicul veterinar stie toate celelalte medicamente pe care le mai ia cainele. Ideal ar fi ca ficatul sa fie testat si monitorizat, iar in cazul in care cainele tau deja sufera de o afectiune a ficatului, ar trebui sa ceri alternative pentru medicatie.

Intoxicarea cu metronidazol
In cazul intoxicarii cu metronidazol nu exista remedii care pot fi aplicate acasa. Chiar si atunci cand doar suspectezi metronidazolul ca si cauza a simptomelor cainelui tau, adreseaza-te imediat veterinarului tau sau unei serviciu de urgenta veterinara. Diagnosticul pentru toxicitatea dezvoltata la metronidazol se bazeaza pe examinarea fizica a cainelui, pe analizarea istoricului recent al medicamentelor administrate si pe analizarea bolilor conjugate ale cainelui. In vederea masurarii nivelului de toxicitate, analizele de sange nu s-au dovedit eficiente. Dupa constatarea reactiei toxice la metronidazol, se opreste imediat tratamentul. Unii caini pot necesita spitalizare, administrarea intravenoasa de fluide si Diazepam, alaturi de administrarea unui vomitiv. Sunt indicate teste de sange care sa evalueze functionarea ficatului si a rinichilor. Nu exista antidot pentru intoxicarea cu metronidazol, iar recuperea poate dura 1-2 saptamani sau chiar mai mult. Din pacate, caini care sunt grav afectati pot sa moara.

* materialul nu imi apartine, l-am tradus din limba engleza , referintele bibliografice le puteti gasiti la sfarsitul articolului original. Linkul pentru vizualizarea articolului:
http://www.ehow.com/about_5233291_side-effects-metronidazole-dogs.html.

Ca sugestie, general vorbind, nu doar cu privire la metronidazol, intrebati medicul veterinar despre medicamentele pe care urmeaza sa le administrati cainelui. Daca veterinarul nu are rabdarea sau timpul necesar sa va explice, cautati pe internet si ramaneti in alerta la orice manifestare a cainelui atunci cand este sub tratament, in special daca aveti un caine bolnav cronic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu