Dieta pentru IBD

Inainte de a primi diagnosticul IBD, Skaipi obisnuia sa manance Royal Canin Maxi Junior. Apetitul scazut si chiar refuzul de a manca ne-au determinat atunci sa incercam diferite marci de hrana si chiar exclusiv mancare gatita. Nu aveam de unde sa stim la momentul respectiv, insa am facut o mare greseala. Incercand diverse variante de hrana atata timp cand inflamatia era in punctul maxim, am reusit sa eliminam respectivele optiuni din dieta cainelui. In cazul unui caine cu IBD nu se revine niciodata la mancarea sau ingredientele folosite in perioada de declansare a bolii. Odata diagnosticat, Skaipi a trecut pe o dieta gatita in casa, baza pe sursa unica si noua de proteina si carbohidrat. In mod fericit de aceasta data, am optat pentru peste si cartof, ambele gatite fara sare sau condimente, doar fierte si scurse bine de apa si grasime. Este important sa evitati orice condiment si grasimea in alimentatia cainelui deoarece IBD poate fi asociat cu alte boli precum limfangiecstazia intestinala sau insuficienta pancreatica exocrina.

Dupa ce l-am stabilizat, treptat, am incercat sa ii adaugam in dieta cate un singur ingredient (tip de mancare de caini comerciala). Desi am ales doar mancare superpremium de dieta, rezultatul a fost de fiecare data un esec, Skaipi intorcandu-se la diareea cu sange. In mod normal, pentru cei mai multi dintre cateii bolnavi dietele hidrolizate functioneaza foarte bine, din pacate, la noi Hill's z/d nu a dat rezultate asteptate. Am mai incercat Royal Canin Intestinal si Royal Canin Low Fat, la fel, fara rezultate bune. Interesanta a fost reactia lui intestinala, in sensul ca la doar 2 mese dupa ce eliminam mancarea de caini, isi revenea perfect, scaunul fiind unul normal, de parca nimic nu s-ar fi intamplat. Doua luni l-am lasat sa isi revina complet, fara sa ii mai introducem nimic in alimentatie, doar cartof fiert si pangasius file fiert. Dupa care am facut o ultima incercare, Eukanuba Dermatosis, fish & potato. Dupa 3 saptamani de crestere graduala a boabelor Eukanuba in mesele gatite, am reusit sa trecem integral pe aceasta mancare de caini. Am pornit cu 20 de grame pe zi si am ajuns acum la 290 g, atat cat ii trebuie unui caine de 30 kg.

Esential este, ca pe langa mancarea de dieta, sa opriti accesul cainelui la orice al tip de mancare sau recompensa. Cateva boabe sau o bucatica din orice aliment poate intoarce cainele in stadiul initial, mai mult chiar, poate deveni intolerant la mancarea cu care il hraniti in momentul respectiv. Skaipi nu consuma oase, nici macar cele din piele de vita, nu are voie dentasticks sau alte recompense pentru catei. Igiena orala o pastram spalandu-l pe dinti cu bicarbonat de sodiu si pasta de dinti speciala pentru catei. Ideal este sa dresati cainele sa nu manance nimic de pe jos sau de la persoane straine. In ceea ce priveste apa, acordati atentie atat curateniei bolului din care bea cat si sursei de apa folosita. Evitati sa ii dati apa de la robinet, caci la fel ca in cazul oamenilor, catelul poate dezvolta paraziti intestinali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu